Soetpatatsop met Suid-Afrikaanse Skop
- Madre Kohn

- Jul 11
- 2 min read
Updated: Jul 12
Porsies: 4 | Voorbereidingstyd: 15 minute | Drukpot tyd: 8 minute | Totale tyd: ±25 minute
’n Troosvolle, geurige sop vir koue dae – met ’n tikkie plaasgevoel, speserye wat jou warm hou, en net genoeg Afrikaanse karakter om dit eg te maak. Dis die tipe bak wat jy vashou met twee hande terwyl die reën teen die ruit tik. Dis huis, hart en heimwee – in vloeibare vorm.

🥕 Bestanddele:
2 eetlepels olyfolie of botter
1 groot ui, gekap
2 teelepels fyn knoffel (of 1 teelepel garlic paste)
1 teelepel vars of gemaalde gemmer
1 teelepel gemaalde komyn
½ teelepel gemaalde koljander
¼ teelepel kaneel (opsioneel, vir warmte)
½ teelepel cayenne (opsioneel, vir bietjie skop)
750g (ongeveer 3 medium) soetpatats, geskil en in blokkies
1 groot wortel, gekap
1 groen appel (bv. Granny Smith), geskil en gekap
1 liter groente- of hoenderaftreksel
Sout en vars gemaalde swartpeper, na smaak
½ koppie klappermelk of room (opsioneel, vir romigheid)
Vars koljander of pietersielie, vir garnering
🍲 Metode (Drukpot):
Sauté en speserye: Stel jou drukgaarmaker op Sauté-funksie. Verhit die olie of botter en soteer die ui tot sag en deurskynend (±3 minute).
Voeg geur by: Gooi die knoffel, gemmer, komyn, koljander, kaneel en cayenne in. Roer vir ±1 minuut totdat alles lekker geurig raak.
Groente-krag: Voeg die soetpatats, wortel en appel by. Roer sodat alles mooi met speserye bedek is – dis nou jou geurgrondslag.
Vloeistof en druk: Voeg die aftreksel by. Moenie die 2/3-vulmerk van jou pot oorskry nie. Sluit die deksel en stel op High Pressure vir 8 minute.
Vinnige vrystelling: Doen ’n quick release sodra die tyd verby is. Maak versigtig oop.
Blits-blender: Gebruik ’n stokmenger direk in die pot, of blend in bondels in ’n gewone blender. Proe en geur na smaak.
Romigheid en afronding: Roer die klappermelk of room by indien gebruik. Verhit weer kortliks op Sauté indien dit intussen afgekoel het.
Bedien met liefde: Skep in bakkies, versier met vars kruie en bedien warm. Heerlik saam met roosterkoek of varsgebakte brood.
💡 Kohnkoksie Kombuiswenke:
🫘 Vir ekstra vulling: Roer gaar bruin lensies of hoenderstukke by ná die blenderstap.
❄️ Maak voorsiening: Hierdie sop vries baie goed. Maak sommer ’n dubbele porsie en bêre vir nóg koue dae.
🌶️ Pas die skop aan: Hou van hitte? Verdubbel die cayenne. Hou van sagtheid? Laat dit uit.
🍷 Wynwenk:
Sit hierdie sop voor met ’n glasie Chenin Blanc — iets met ’n bietjie vrugtigheid wat die soetpatats en speserye komplimenteer.

💬 Laat weet wat jy dink!
Het jy hierdie resep probeer? Het jy jou eie twist bygesit? Ek wil graag hoor! Los ’n comment hieronder of tag my op Instagram by @allesbehalwevanilla – ek deel graag julle weergawe van Soetpatatsop met ’n Skop!






Comments